wtorek, 1 grudnia 2015

Udziec indyka w pomarańczach z goździkową nutą. Pomysł na świąteczny obiad!




Dzisiaj krótko, bez zbędnych wstępów i ceregieli. Propozycja, która broni się sama :) Idealna na rodzinny obiad, także ten świąteczny. Pachnie powalająco. Jeszcze lepiej smakuje.

Wypróbujcie w te święta!


Składniki:

- Dwa udźce indycze ze skórą (ja kupuję z kością, łączna waga na "proszony" obiad to ok 1,8 kg )
- 2 pomarańcze
- kilka goździków
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
- odrobina masła

Sposób przyrządzenia:

Z moich udźców wykrawam kości. Nacieram dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Zawijam je, skórą do zewnątrz, w apetyczne, kształtne rolady. Do środka każdej z nich wkładam kawałek masła. Mocno obwiązuję nitką. Z zewnątrz doprawiam odrobinę gałką muszkatołową. Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki (lub nie, jeśli jak zwykle jestem spóźniona... ale o tym sza!).

Obieram pomarańcze. Kroję je w poprzek cząstek w plastry. Nakłuwam gdzieniegdzie goździkami.

Na dno brytfanny nalewam 2 łyżki oleju. Na dużym ogniu obsmażam krótko moje roladki z każdej strony - żeby wszystko się ładnie zamknęło, delikatnie przyrumieniło. Brytfannę zdejmuję z ognia, układam obie porcje mięsa i obkładam je z każdej strony pomarańczami naszpikowanymi tu i tam goździkami. Przykrywam.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika. U mnie - ok 180 st C z termoobiegiem. Piekę ok 1,5-2 godziny - do czasu aż będą mięciutkie i rumiane. W czasie pieczenia raz obracam je na drugą stronę.

Mięso odstawiam do wystudzenia. Z sosu pomarańczowego wyławiam goździki i przecieram go, niebyt dokładnie przez sitko. Gdy mięso wystygnie, rozsupłuję je z plątaniny nitek i z pomocą ostrego noża, nie szczędząc przekleństw, kroję je w plastry.

Przekładam mięso do gotowego sosu. Podgrzewam przed podaniem.

Pieczeń ta ma tą gigantyczną zaletę, że nie trzeba jej podawać na świeżo, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Co więcej, na drugi dzień wydaje się być jeszcze lepsza! 

Polecam szczerze:)






Smacznego,
Agnieszka

3 komentarze:

  1. robiłam kiedyś pierść indyka z brzoskwiniami, ale twój udziec wygląda smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, nie twój, tylko indyka zrobiony przez Ciebie :)

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie i jeszcze te zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń